dinsdag 7 augustus 2012

Lijsterbes gelei maken

Lijsterbessen komen van nature voor in Nederland. Meestal blijft deze soort klein en komt dan als struiklaag voor in opgaand bos. Lijsters zijn dol op de bessen en reeën eten de knoppen en het blad.

Lijsterbesgelei kun je zo maken:
  • Kort koken in wat water. 
  • Vervolgens af laten koelen en daarna uitwringen in een doek of zakdoek. 
  • Het opgevangen sap met bruine suiker aan de kook brengen en het mengsel in een leeg en uitgekookt  jampotje doen. 
De volgende dag maar eens proeven. Niet te pruimen! Veel te bitter. Mijn instinct zei: niet opeten. Misschien waren de bessen nog niet rijp.

Wat zegt de literatuur? 
  • In Food for Free van R. Mabey staat dat de bessen geplukt worden in oktober. 
  • De site plants for a future meldt dat er jam en confiture van gemaakt kan worden. 
  • In Wild Food van R. Mears lees ik dat er giftige componenten in zitten. Hij zegt: niet eten. 
Tsja wat is waar? In oktober maar weer eens proberen. Als het dan beter smaakt is het goed. En dan eerst een heel klein beetje proberen. Als de lijsters me niet voor zijn tenminste.

Uitgewrongen lijsterbessen en het sap. 





















  • Weet wat je eet. Bestudeer de soort aan de hand van literatuur en internet. 
  • Laat voldoende bessen over voor regenaratie en de vogels.  
  • Pluk niet langs wegen of langs akkers. Denk aan vervuiling zoals roet en bestrijdingsmiddelen. 
  • Meer weten over planten? Kijk op de site van FLORON.